ŠO TJ Sokol Postoupky

<   2013 / 2014   >

Družstva – dospělí

Konečné tabulky: 2. liga E, ZKP, ZKS západ, RP, RS (soupisky A, B, C, D)

Postoupky A – 2. liga E
Do sezóny jsme vstoupili s jasným cílem, udržet v Postoupkách II. ligu do dalších let. Zatímco loni jsme podnikali výjezdy na Ostravsko, letos na nás vyšla dojezdově příjemnější a asi i hratelnější skupina E. Tým se oproti předchozímu ročníku změnil jen kosmeticky. Místo Ondry Karlíka nastupoval v základní sestavě Honza Palášek, který na letních turnajích prokázal, že jeho reálná výkonnost je někde mezi 2000 a 2100. My ostatní jsme získali v předchozím ročníku cenné zkušenosti. Sestava 1. Dvořák, 2. Sháněl, 3. Bačák, 4. Brázdil, 5. Navrátilík, 6. Palášek, 7. Večeřa, 8. Dungl s Marou Machalíkem a Laďou Opluštilem jako hlavními náhradníky nás s ratingovým průměrem 2102 řadila na předposlední místo před Napajedla. Ovšem Staré Město, Prostějov a Kuřim se ratingem příliš nelišily, navíc loni jsme byli nasazení jako poslední a taky jsme se z toho nesložili. Bylo jasné, že budeme-li nastupovat v základu, není se čeho bát, v opačném případě nám budou hrozit problémy.
V prvním zápase, proti nováčkovi z Lipovce, se ukázalo, jaké drobnosti mohou rozhodnout. Hráli jsme bez Marti Bačáka. Romča vyhrál, já jsem V. Chládkovi v dobré pozici dvakrát odmíntul remis, abych pak spadl do léčky a prohrál. Prohrál taky Mara Machalík a zápas skončil naší nejtěsnější porážkou. Tuto, málem osudnou, prohru jsme odčiňovali po zbytek sezóny. V Kuřimi jsme nastoupili v základu a zápas to byl na oplátku šťastný. Opět jen tři rezultáty, ze kterých byla nejtěsnější výhra. Remízy Pavla a Marti Bačáka (který si naštěstí včas uvědomil, že poziční převaha je věc pomíjivá) měly cenu zlata. Následovala domácí porážka 3-5 s Moravskou Slavií Brno. Jedinou (!) prohru v ročníku zaznamenal Marťa Dvořák, proti velmistru Kalodovi. Jinak byl výsledek milosrdný - Jarda a Honza mohli místo remíz klidně prohrát. Následovala veledůležitá bitva v Napajedlech, kde jsem očekával bezpodmínečnou výhru. Zápas byl dost chaotický kvůli špatně fungujícím hodinám, což asi více vyhovovalo nám. Soupeře jsme přehráli, ovšem v klíčovou chvíli prohrál Pavel a Jarda vymyslel "ideu desetiletí" spojenou s tahem 33. f3 - a přišel o celý bod. Nádhernou partii však sehrál Honza, jednoznačně vyhráli Večis a Marťa Dvořák a s určitými kaňkami i já. S remízami Marti B. a Romči to tak stačilo k výhře 5-3. Po podzimu jsme tedy měli bilanci 50%, což zhruba odpovídalo našim ambicím. Do konce sezóny "stačilo" získat dalších 6 bodů. S tím jsme však měli nečekané problémy - asi taky proto, že v základu jsme nastoupili pak už jen proti Slavii (!).
5. a 6. kolo byly hvězdnými okamžiky Ladi Opluštila. V 5. kole jsme doma zaslouženě remizovali s Hustopečemi, za zmínku stojí skvělá partie Marti Bačáka a Laďův "psychologický gambit", když v kritické chvíli (po chybě) začal hrát neobyčejně rychle, což soupeře zcela vyvedlo z rytmu a Laďa vyhrál. Následoval výlet do Prušánek. V zápase byli jasnými favority domácí, ovšem po neuvěřitelné shodě šťatných okolností (Pavel nedostal mat, Večisův soupeř nezvládl koncovku, Romča se z pozice s kvalitou méně vykoupil vidličkou, soupeř Marti Dvořáka (2308) místo opakování tahů raději ztratil dámu....) jsme vedli 3.5-2.5. Štěstí nás neopustilo ani v šílené Laďově partii (po oboustranných nepřesnostech byl jeho soupeř tah od výhry), která znamenala naše vítězství (zápas skončil 5-3). Po tomto zápase jsme měli 10 bodů. Následovala však výsledková krize a ve dvou následujících zápasech jsme si ani neškrtli - nejprve domácí porážka se Starým Městem B, následována venkovní prohrou s Loko Brno B. V obou případech 5.5-2.5, bez výhry a s naprostou absencí životaschopných, nadějných partií... Na Loko jsme navíc hráli v sedmi (našemu hráči se vybil mobil s budíkem). Tím se nám opět pásmo sestupu nebezpečně přiblížilo.
V 9. kole jsme remizovali se Slavií Kroměříž B. Většině hráčů (z obou týmů) se nechtělo hrát, partie končily jedna po druhé bezkrevnou remízou... tak jsme dospěli k závěru, že jeden bod pro nás má svoji cenu. Následovalo 10. kolo, které bylo jasně rozhodující, záchranářská bitva proti Prostějovu. V zápase nenastoupili ze základu Jarda, Marťa Bačák a já, nahradili nás Mara Machalík, Laďa a Mira Rakušan. Soupeř tak měl o 124 bodů vyšší průměrný rating, ovšem nestačilo mu to. Vyhráli Marťa Dvořák a Pavel, prohráli Honza a Laďa. Remízu uhráli Večis, Romča, Mara a Mira - všichni proti silnějším soupeřům. Díky tomu jsme remizovali 4-4 a bylo jasné, že jsme zachráněni! V posledním kole jsme jeli na půdu vedoucího celku, Duras Brno B. Opět jsme nastoupili se třemi náhradníky. Remízy na prvních dvou šachovnících, výhra Pavla Navrátilíka a zejména náramně povedená partie Honzy Netušila nás přiblížily bodům. Bohužel, nikdo další nebodoval, ačkoliv jsme k tomu někteří neměli daleko. Se sezónou jsme se tak rozloučili přijatelnou prohrou 5-3.
Nakonec z toho bylo 12 bodů a poslední nesestupové místo.
Stačilo získat o zápasový bod méně a nemilosrdně jsme spadli do krajského přeboru. Doslova desítky partií (přesně 33) byly v tomto rozhodující - kdyby se prohrály, máme aspoň o bod méně. Konečný výsledek tak lze hodnotit jako velmi šťastný a je na místě zvažovat posílení kádru. Na druhé straně, sezóna byla taky vrchovatě napínavá, bylo o co hrát a výsledek prokazuje, že jsme v klíčových situacích dokázali udržet pevné nervy. V tom patří mé uznání hlavně náhradníkům, kteří zpravidla nastupovali nerozehraní proti silnějším soupeřům a svou roli zvládli.

Stejně jako loni, výsledek visel tolikrát na vlásku, že nepostradatelný byl doslova každý, včetně náhradníků. Za podstatné považuji, že se nám v zápasech dařilo hrát týmově, každý měl vědomí o vývoji utkání a nikdo zápasy neodflákl. Pokusím se nyní zhodnotit výkony jednotlivých hráčů.
1. Marťa Dvořák (2194) - 6/10, výkon 2348. Marťa dozrál ve velkou oporu a byl jasně nejlepším hráčem týmu. Nastoupil vždy, kdy toho bylo třeba, dvakrát i přes zdravotní problémy. Prohra s GM Kalodem (2483) byla jeho jedinou. Ratingově silnější soupeře přehrával ve střední hře, to zde však již bylo. Oproti loňské sezóně však spatřuji velký pokrok v zahájení, ze kterého snad v žádném kole nevyšel hůře. Bilance černými (3/4 oproti loňským 0/5) to potvrzuje.
2. Jarda Sháněl (2157) - 1.5/7 (nepočítám kontumaci v Brně), výkon 1966. U Jardy bylo vidět, že šachová výkonnost zpravidla souvisí s životní pohodou - a té letos asi mnoho nebylo. V partiích volil strategicky méněcenné výstavby, a i když si pak dokázal vytvořit hratelné pozice, nebyla jeho hra prosta hrubých chyb, které mu kvalitní soupeři neodpouštěli. Jadra si dává od šachů pauzu u protinožců, tak doufejme, že se za rok vrátí s čistou hlavou a opětovnou chutí do hry.
3. Martin Bačák (2157) - 4.5/8, výkon 2181. Marťa herně stále roste. V uplynulém ročníku byl jistotou na 3. šachovnici. Vyhrál jen jednu partii, celou soutěž však absolvoval bez porážky, což je obdivuhodné (černými 5 remíz). Myslím, že ve většině partií toho viděl více než soupeři a že v jeho partiích je stále velký nevyužitý potenciál - třeba ve 2., 3. a 7. kole se asi dalo sahat po výhře. Proto stojí asi za úvahu určité zostření stylu.
4. Roman Brázdil (2095) - 5.5/11, výkon 2142. Romča odehrál lepší standard. Bilance dvou výher, dvou proher a 7 remíz představuje solidní výkon. Romča čerpá ze znalosti zahájení a bohatých zkušeností, proto je i pro silnější hráče velmi těžké jej přehrát.
5. Pavel Navrátilík (2142) - 5/11, výkon 2089. Pavlovi se větší část sezóny nepovedla. Ideje, které byly většinou správné, narážely na špatné provedení a soupeři tyto díry trestali. V posledních dvou kolech náš čerstvý padesátník jakoby omládl, obě partie vyhrál a výsledkově se dostal do normálu.
6. Honza Palášek (1841) - 4/11, výkon 1990. Honzova premiérová sezóna v základu měla dvě části - povedenou (3/6) a méně povedenou (1/5). Celkově se jedná o mírný úspěch. Honza odehrál vše, uhrál dost bodů a z partií získal cenné zkušenosti. Honza hraje složité taktické šachy, ve kterých často výsledek visí na vlásku. Občas soupeře přehrál, občas ztratil nit. Rezervu vidím v životaschopnosti v horších pozicích, ve které jej soupeři převyšovali.
7. Petr Večeřa (2068) - 5.5/9, výkon 2101. Večis do sezóny vstoupil podobně famózně jako loni (3.5/4), poté mu však došla energie a po Vánocích měl "jen" 2/5. Celkově se jedná o spíše úspěšnou sezónu. Stejně jako Marťa Dvořák prohrál jen jedinou partii.
8. Martin Dungl (2050) - 5/10, výkon 2006. Mně se sezóna příliš nepovedla. Kromě krizové 1. partie se mi aspoň dařilo bodovat, když to bylo žádoucí pro tým. Ve druhé polovině sezóny jsem se, stejně jako mnozí jiní, dostal do remízového útlumu. Chyběly však body zejména z prvního a posledního kola.
Mara Machalík (1949) - 0.5/3 s průměrem 2045, výkon 1772. Marovi patří dík, že třikrát nastoupil, přestože studuje v Praze a pravidelně nastupoval "do kříže" za naše béčko. Kromě toho jeho půlbod byl nesmírně cenný - udržená věžovka proti Prostějovu.
Laďa Opluštil (1864) - 2/3 s průměrem 2014, výkon 2139. Laďa byl po Marťovi Dvořákovi druhým klíčovým mužem týmu. Jeho "koule ze železa" a výhry z 5. a 6. kola po dramatických partiích (s chybami na obou stranách) znamenaly zisk tří zápasových bodů.
Mira Rakušan (1765) - 0.5/2, s průměrem 2110. Mira odehrál poslední dva zápasy, v partii proti Prostějovu získal cennou remízu. Je vidět, kolik mu každá partie se silnějším soupeřem dává. Proto věřím, že bude-li dále získávat cenné zkušenosti na turnajích, za pár let se v áčku zabydlí .
Petr Dvořák (1781 N) - 0/1 se soupeřem 2214. Peťa odehrál jednu partii, kterou prohrál.
Honza Netušil (1696) - 1/1 se soupeřem 2117. Vzhledem ke kvalitě odehrané partie a Honzově talentu je jen na Honzovi, jak bude hrát za pár let.
Celková bilance je následující: Když nepočítám jednu zkontumovanou partii, uhráli jsme celkově 41b z 87 partií, s průměrným ratingem soupeřů 2093, což znamená výkon 2072 (z toho základní sestava 37 / 77, perfo 2081, a náhradníci 4/10, perfo 2001, což je jasný úspěch). Srovnání s loňským ročníkem, ve kterém jsme měli perfo 2127, ukazuje, jaký je to ústup ze slávy (předloni jsme hráli na 2110)! Proto doufám, že to za rok bude zase lepší.
Závěrem bych rád jako kapitán poděkoval všem hráčům, kteří za áčko nastoupili, a doufám, že se vám sezóna líbila. Přeji vám povedené léto, ideálně s účastí na nějakých turnajích, a na podzim to vypukne zase od nuly!
Martin Dungl

Postoupky B – ZKP
V uplynulé sezoně naše B-družstvo poprvé nakouklo do Krajského přeboru. Postoupili jsme ze druhého místa po odřeknutí postupu Slavie Kroměříž. Naše mladá sestava byla doplněna o zkušené hráče z Áčka, jinak kostra týmu zůstala stejná. Cíl byl jednoznačný – zachránit se. Do bojů zasáhlo 12 hráčů stabilně a dva hráči v posledním kole, kde již o nic nešlo. Vývoj sezony byl následující:
Hned v prvním kole nás čekal důležitý zápas v Holešově. Získali jsme nesmírně cenné vítězství 5:3, ale také proto, že domácí nastoupili bez prvních čtyř šachovnic. V dalších dvou kolech jsme hráli s favority a v neúplné sestavě. Dostali jsme tak za vyučenou od Boršic 1:7 a Rožnova pod Radhoštěm 1,5:6,5. Ve čtvrtém kole jsme potřebovali porazit Francovu Lhotu. Tento zápas se nám nepovedl. Hosté přijeli jen v pěti a další auto dorazilo až těsně před uplynutím čekací doby. Někteří naši hráči tak podlehli pocitu, že se nám nemůže nic stát a prohráli jsme 3:5. Naštěstí se nám podařilo nečekanou ztrátu ihned nahradit v zápase se Zlíntermem. Zde jsme naopak nečekaně zvítězili 5:3 my. A čekal nám nás další klíčový zápas proti Gumárnám Zubří. Obě družstva nastoupila v té nejsilnější sestavě, a bitva skončila naším vítězstvím 4,5:3,5. Nyní se nám už mohlo lépe dýchat. Ovšem vzhledem k vývoji ve 2. lize to začalo vypadat na tři sestupující ze ZKP a to znamenalo ještě aspoň jednou vyhrát. V dalším kole jsme jeli na půdu vedoucího týmu do Vsetína. Prohráli jsme 2,5:5,5, ale jednu dobu to vypadalo na naši celkovou výhru. Pak přišel zápas s Kroměříží. Naši nejlepší dali partie brzo za remis a ostatní méně zkušení hráči nestačili na soupeře a tak jsme podlehli jednoznačně 2:6. Před posledními třemi koly to chtělo stále ještě jednou vyhrát. Výborně jsme zahráli ve Starém Městě proti jejich Céčku. Celková remíza 4:4 nám ukázala, že se nemusíme bát ani silnějších týmů. V následujícím kole jsme hostili Staré Město D, které již bylo smířeno s osudem sestupujícího a nepřijeli v nejsilnější sestavě. Ovšem i my jsme měli velké problémy se sestavou. Jednoho hráče jsme museli dokonce sebrat vedle hrajícímu Céčku. Nakonec jsme s velkým štěstím vyhráli 5:3 a definitivně se v soutěži zachránili. Na poslední kolo jsme tak do Zlína mohli vyrazit se šesti juniory s věkovým průměrem 16 let. Soupeř se nestačil divit v jak mladé sestavě jsme přijeli. Soupeři jsme byli rovnocenným protivníkem a prohráli jsme jen 3:5.

V konečném pořadí jsme obsadili 8. místo se 13 body. Důležité bylo to, že se mladíci mohli učit od těch zkušenějších hráčů z Áčka. K jednotlivým individuálním výkonům můžu říct toto:
1. Marek Machalík (průměr soupeřů 2032) 4 body/9 zápasů 44%, byl velmi důležitým členem týmu. Velmi dobře zvládl pozici týmové jedničky. Dokázal hrát většinou rovnocenné partie se všemi svými protivníky. V rozhodujících zápasech dokázal přidat důležité remízy.
2. Jan Palášek (2067) 4/9 44%, byl také nepostradatelný. Jeho náročné partie vedly k řadě ostrých pozicí, které ovšem Honza někdy nezvládl. Jeho bodový zisk měl být ještě větší. Chce to větší cit a techniku v těchto pozicích. A tu získá jen hraním těžkých partií v lize a KP. Honza zůstává velkým příslibem i do dalších let.
3. Martin Bačák (1936) 5,5/7 79%, svými zkušenostmi výrazně ovlivňoval výsledky celého družstva. Nastupoval hlavně v těch důležitých zápasech a své soupeře drtil. Kromě poslední partie, kde soupeři daroval figuru a nečekaně prohrál. Pomáhal i rychlými rozbory partií mladých spoluhráčů. Byl tím rozdílovým hráčem mezi týmem z krajské soutěže a krajského přeboru.
4. Petr Večeřa (1997) 4/9 44%, se výsledkově trápil. Sám určitě očekával lepší výsledky, ale i tak byl dalším z již zkušených hráčů, bez kterého by tým neuspěl. Snad mu příští rok pomůže posun na vyšší šachovnice.
5. Miroslav Rakušan (1982) 3,5/9 39%, dokázal že patří do základního týmu. Postupně se jeho výkony zlepšovaly a bylo vidět jak mu stoupá sebevědomí. I Mira je velkým příslibem, na kterém by mělo toto družstvo dlouhodobě stavět.
6. Jan Ryšavý (1904) 1,5/5 30%, hrál jen v první polovině sezony. Výsledkově mu partie vůbec nevyšly. Špatné hospodaření s časem je jeho velký vleklý problém. Navíc i jeho zdravotní konstituce ho velice brzdí v rozvíjení šachového nadání, které je nesporné.
7. Petr Dvořák (1949) 0,5/7 7%, odehrál výsledkově velmi špatnou sezonu. Nutno však dodat, že ve většině zápasů hrál s daleko silnějšími hráči. Když se k tomu přidal špatný čas, tak se výsledkům není co divit. Přesto i Petr pomohl týmu důležitou remízou ve Starém Městě.
8. Aneta Tomečková (2014) 0/4 0 %, hrála jen sporadicky. Její výkony nebyly tak špatné, jak ukazují pouhá čísla. Soupeři však měli větší kvalitu. Doufejme, že příští rok bude mít na šachy více času.
9. Jan Netušil (1911) 3,5/10 35%, byl jednoznačně hráčem základní sestavy. Dostal spoustu příležitostí, jak dokázat stoupající výkonnost. Nezklamal, ale některé partie nezvládl díky své nezkušenosti. V příštím roce již by měl být v regulérní základní sestavě tohoto týmu.
10. Vladimír Opluštil (1843) 7/8 87%, prohrál po třech letech první partii za Béčko. Využil jsem hlavně svých zkušeností k pravidelnému zisku bodů. Hned v několika zápasech to byly boje do tří hodin odpoledne. Naštěstí většinou s dobrým koncem. Role kapitána byla vyčerpávající, takže doufám, že ji příští rok někdo převezme.
11. Michal Scheichenost (1853) 1/3 33%, zasáhl do sestavy týmu na konci sezony a potvrdil, že by mohl být v budoucnu dalším základním článkem tohoto týmu. Zatím sbírá zkušenosti za naše družstva v nižších soutěžích. Chce to také zlepšit techniku hry a hlavně zvednout sebevědomí.
12. David Opluštil (1785) 2/6, byl pravidelným náhradníkem a nezklamal. Získal cenné zkušenosti a snad ve všem partiích mohl bodovat. Dokázal hrát vyrovnané partie i se silnými hráči a prohrál jen díky své nezkušenosti. Julie Šimčáková a Pavel Opluštil nastoupili shodně v posledním kole a se svými vrstevníky svedli zajímavé partie s neúspěšným koncem. Ale jejich čas teprve přijde. Souznění mladých ze zkušenými hráči a výchova nových adeptů pro Áčko, to je ten hlavní cíl naší rezervy. Proto je velmi potěšitelné, že jsme Krajský přebor udrželi i pro příští sezonu. V ní bude potřeba tým mírně posílit, abychom se vyhnuli sestupovým starostem.
opl

Postoupky C – Regionální přebor
V porovnání s minulou sezónou chyběli v naší sestavě hráči Palášek Jan, Rakušan Miroslav, Opluštil Vladimír a Netušil Jan. V Regionální soutěži jsme vystupovali pod názvem Sokol Postoupky „C“, (v loňské sezóně Junior Postoupky). Zatímco v minulé sezóně bylo do soutěže zapojeno 13 hráčů, letos nastoupilo za „céčko“ 16 hráčů. Měli jsme především obavu, jak se podaří nahradit zkušené hráče, kteří z týmu odešli. Bylo jasné, že hlavním úkolem týmu bude záchrana v soutěži.
Hned v prvním kole nás čekal důležitý zápas v Holešově s týmem ŠK Holešov „C“. Získali jsme nesmírně cenné vítězství 6 : 2, ale také proto, že domácí nastoupili dost oslabeni. Ve druhém kole nás na domácí půdě přehrál ŠO TJ Zborovice „B“, prohráli jsme 2,5 : 5,5. V tomto zápase jsme nezaznamenali ani jedno vítězství. Ve 3. kole jsme zvítězili v Pravčicích těsně 4,5 : 3,5 a už tehdy jsme udělali důležitý krok k záchraně. V Pravčicích bodovali naplno především mladí hráči, Opluštil David, Večeřa Pavel a Šimčáková Julie. Také další domácí zápas se Sulimovem jsme prohráli vysoko 2 : 6, když jen 4 hráči remizovali. V 5. kole v Morkovicích jsme už vedli 3 : 1, ale nakonec jsme odešli těsně poraženi 3,5 : 4,5. Pokud by vyhrál svoji partii Filip Zavadil, který stál proti svému soupeři lépe, vyhrál by i tým. V 6. kole jsme doma konečně vyhráli nad Lutopecnami 5 : 3! Zajímavé na tomto zápase bylo, že ani jedna partie neskončila remízou. Byl to jediný zápas v soutěži, kde nebyl ani jeden nerozhodný výsledek. 7. kolo bylo pro nás nejtěžší, prohráli jsme na půdě Slavie Kroměříž „E“ 1 : 7, naštěstí nás od totální pohromy zachránil Marián Tomeček. V 8. kole jsme nastoupili jen o sedmi hráčích, prohráli jsme 2,5 : 5,5. Jen pět hráčů našeho týmu remizovalo, nikdo nevyhrál. Do Prusinovic jsme jeli v 9. kole vyhrát a to se také podařilo. Poprvé a také naposledy nastoupil za náš tým host Ondřej Piskač. V 10. kole jsme udělali „díru do světa“, když jsme v domácím prostředí remizovali s lídrem soutěže 4 : 4!! Krásné 4 body získali na 5. - 6. desce Večeřa Pavel, Šimčáková Julie, Zavadil Filip a Opluštil Pavel. Přitom dva z kvasických hráčů byli v této sezóně a v této soutěži poraženi vůbec poprvé! V 11. kole v Litenčicích jsme měli jednoznačně vyhrát, ale nestalo se tak. Prohráli jsme překvapivě 3,5 : 4,5. V soutěži jsme nakonec skončili na poměrně solidním 7. místě. Věříme, že příští sezóně budeme o něco úspěšnější, bude hodně záležet na tom, jak zůstane zachován kádr našeho týmu.

K jednotlivým individuálním výkonům můžu říct toto:
1. Scheichenost Michal (průměr soupeřů 1780) 3 body/7 zápasů 43%. Poprvé hrál na 1. šachovnici jako lídr týmu. Tuto roli zvládl velmi dobře. Dokázal hrát většinou rovnocenné partie se všemi svými protivníky. V rozhodujících zápasech dokázal přidat důležité remízy. Prohrál jen s podstatně silnějšími hráči. Je jen škoda, že byl 3x povolán do sestavy našeho „béčka“ a tím bylo naše družstvo oslabeno!
2. Prokopec Zdeněk (1821) 1,5/4 37,5%, na zápasy dojížděl až z Brna. Hrál velmi zodpovědně, trpělivě a i v remízových pozicích hledal cestu k výhře. Získal 3 cenné remízy proti silnějším hráčům. Jsme rádi, že přislíbil účast i v příští sezóně.
3. Kucián Miloš (1729) 4/7 57%, vždy spolehlivý nejen přístupem k vlastní hře, ostatním hráčům je velkým vzorem. Pro družstvo udělal cenné body. Hrál velmi zodpovědně, nedělal hrubé chyby, a pokud prohrál, bylo to po vyrovnaném boji.
4. Štefek Jan (1699) 2/10 20%, se výsledkově velmi trápil. Sám určitě očekával lepší výsledky. Hrál nesoustředěně, nekoncentrovaně a někdy i zbytečně rychle. V této sezóně zaznamenal vůbec nejhorší výsledky za posledních 33 let. Sehrál celou řadu partií, kde stál velmi dobře a partie nakonec „ztratil“. Malou omluvou je, že zastával funkci kapitána týmu, v domácím prostředí dělal rozhodčího a zřejmě se to projevilo i na výsledcích. Snad mu příští rok pomůže posun v soupisce dolů.
5. Kunc Miroslav (1709) 4/10 40%, hostující hráč, zaznamenal pro družstvo důležité body. Jeho vítězství a remízy často znamenaly důležité body pro vítězství družstva. Přes značnou profesní vytíženost, odehrál za družstvo 10 zápasů a zabezpečoval dopravu hráčů!
6. Tomeček Marián (1740) 1/5 20%, hostující hráč. Jeho zásluhou jsme neutrpěli v souboji se Slavií Kroměříž „E“ potupného „šachového kanára“, když právě Marián překvapivě porazil Michala Kostku. Jinak sehrál velmi vyrovnané partie s mnohem zkušenějšími soupeři, kterým podlehl až v koncovkách.
7. Ryšavý Jindřich (1808) 1/2 50%, odehrál jen dva zápasy a v příštím roce se podle jeho slov už na soupisce našeho družstva neobjeví. V prvním zápase měl velmi silného soupeře a prohrál až v koncovce, v posledním kole pak přesvědčivě vyhrál v Litenčicích. Jindra nám bude v sestavě chybět.
8. Bouda Miloš (1497) 2/5 40 %, hrál až v druhé polovině soutěže. Překvapil především krásnou výhrou s Dopitou v zápase s Lutopecnami, v některých partiích dělal poměrně hrubé chyby. Obecně lze říci, že Miloš nedělá sice velké šachové pokroky, ale hraje s nadšením a některé soupeře dokáže velmi potrápit. V posledním kole v Litenčicích přijal zbytečně remízu soupeře, když měl na šachovnici o věž více.
9. Opluštil David (1561) 2,5/3 83%, byl co do výše získaných bodů v procentech nejlepším hráčem týmu. Je škoda, že odehrál jen 3 zápasy. Ukázal stoupající výkonnost a také nepoznal hořkost porážky.
10. Piskač Ondřej (1587) 0,5/1 50%, zkušený, hostující hráč, odehrál jen jeden zápas v Prusinovicích, kde jsme získali důležité body. V příštím roce by bylo vhodné, aby odehrál více zápasů a posunul se v soupisce směrem nahoru.
11. Medek Martin (1555) 0,5/5 12,5%, je velmi vytížen při pořádání soutěží a turnajů mládeže. Vážné partie se mu v naší soutěži moc hrát nechce a také se to projevuje v jeho výkonech. Přesto, pokud je to nezbytné, za naše „céčko“ nastupuje. Jen tak pro zajímavost v minulé sezóně uhrál 2,5 bodu ze tří partií, úctyhodný výkon.
12. Večeřa Pavel (1528) 4,5/9 50%, jeho výsledky jsou velmi rezultativní, buď vyhraje, nebo prohraje, jen jednou z devíti partií remizoval. Je vidět, že se Pavel nespokojuje s remízou, hraje zodpovědně, útočně a poměrně dobře. Neustále se zlepšuje a v příštím roce, doufejme, odehraje všech 11 zápasů.
13. Šimčáková Julie (1390) 4,5/6 75%, svými výsledky příjemně překvapila. Julinka hrála velmi trpělivě, také útočně a sehrála velice pěkné vítězné partie. Neustále se zlepšuje. Více zápasů neodehrála především pro nemoc a v posledním kole hrála za naše „béčko“. Je jen škoda, že s rostoucí výkonností odehraje v nižších soutěžích méně zápasů.
14. Zavadil Filip (1443) 5,5/9 61%, hrál celou sezónu velmi dobře, také on se neustále zlepšuje. Získával pro družstvo cenné body, byl pevným článkem týmu. Jeho výhry přinášeli celému týmu nesmírně cenné body.
15. Opluštil Pavel (1598) 1/3 33%, je nejmladším hráčem týmu. Až Pavel vyzraje, bude pro své soupeře „tvrdým oříškem“. Stál také u cenné remízy s družstvem Kvasic, kde v tomto zápase porazil poměrně silného hráče. V této partii hrál Pavel velmi dobře.
16. Šimčák Marek (1177) 1,5/2 75%, odehrál jen dva zápasy, nepoznal hořkost porážky. Je škoda, že je natolik zaneprázdněn jinými povinnostmi a nemůže za družstvo odehrát více zápasů. V obou zápasech, ve kterých Marek nastoupil, jsme zápasy vyhráli! Stejně jako jeho dcera Julinka získal v partiích 75% bodů.
Co říci na závěr? Cíl, který jsme si před soutěží stanovili, zachránit se v soutěži, jsme splnili a škoda jen, že jsme v tabulce neskončili o nějaký stupínek výše. Že hrát umíme, jsme ukázali především v Prusinovicích a také v zápasech s lídrem soutěže s Kvasicemi, dále v Pravčicích a doma s Lutopecnami. Ztratili jsme vyhraný zápas v Morkovicích a také jsme zbytečně prohráli v Litenčicích, kde jsme nastoupili ve velmi okleštěné sestavě. Trochu nás mrzí, že pokud některý z hráčů našeho „céčka“ podává dobré a vyrovnané výkony, je paradoxně „převelen“ do „béčka“. Tím je naše družstvo oslabeno. Na závěr děkuji všem hráčům týmu. Těžko někoho vyzvednout, všichni podávali výkony na hranici svých možností. Věřím, že následující sezóna 2014/2015 potvrdí stoupající úroveň především mladých hráčů, na kterých je hra našeho družstva postavena.
J. Štefek

Junior Postoupky (Postoupky D) – Regionální soutěž
Tým pod hlavičkou Junior Postoupky nastupoval letos v regionální soutěži Kroměříž. V sestavě se objevilo několik zkušených hráčů, ale, stejně jako u E-družstva, základ tvořili naši mládežníci. Po počátečních organizačních nesnázích se postupně tým zvedl i výsledkově a konečné 8. místo je proto možno považovat za úspěch. Potěšily i některé individuální výkony. Do příští sezony však bude nutné najít schopného a ochotného kapitána. Jednotliví hráči si vedli následovně:
1. Miroslav Rakušan (6/8, 75 %, 14 let) již dávno patří do vyšších soutěží. V tomto družstvu jen potvrdil svou vysokou kvalitu. Neprohrál ani jeden zápas a své soupeře po většinou dokázal přehrát. Cenný je skalp Libora Daňka.
2. Michal Scheichenost (2/6, 33 %, 15 let) nepředvedl to, co se od něj čekalo. Paradoxně lépe hrál ve vyšší soutěži. Dobře rozehrané partie po většinou pokazila taktika. Přesto byl neodmyslitelnou součástí týmu.
3. Pavel Večeřa (3/6, 50 %, 18 let) dokázal všechny své zápasy remizovat, což na předních šachovnicích není k zahození. Více partií nesehrál kvůli nemoci. Při troše tréninku by Pavel určitě dokázal i více než 50 % bodů.
4. Karel Malinovský (4/7, 59 %) v podstatě působil v roli zastupujícího kapitána. Prohrál jen jednu partii a byl velmi spolehlivým hráčem. Věřím že se v týmu objeví i v příštím roce.
5. Martin Medek (1,5/2, 75 %) odehrál jen dva zápasy a to prakticky z donucení. Výsledek až tak špatný nebyl.
6. Filip Zavadil (4,5/9, 50 %, 13 let) byl jedním ze dvou hráčů se 100% účastí na zápasech. Jeho individuální výsledky mohly být lepší. Uprostřed sezony si však vybral slabší období, kdy se mu nedařilo. Přesto byl základním stavebním kamenem týmu a v příštím roce by se měl posunout na vyšší šachovnice.
7. Tomáš Pecháček (2,5/7, 35 %, 12 let) hrál teprve druhou svou sezonu. Pomalu se propracoval až mezi opory týmu. Odměnou mu bylo první vítězství mezi dospělými. Tomáš potvrdil sice postupný ale trvalý vzestup.
8. Tadeáš Šruc (2,5/9, 28 %, 9 let) byl druhým hráčem, který odehrál všechny zápasy. Každý jeho bod je velmi cenný. Bohužel stále hraje hodně rychle a zbrkle a proto přišel o další možné body. Ale i díky účasti v tomto družstvu se může jeho hra zklidnit a přivést mu řadu zatím netušených úspěchů.
9. Dominik Večeřa (4,5/8, 56 %, 8 let) prokázal ve své premiérové sezoně nesporné nadání. Více takových utkání mu jistě umožní talent rozvíjet i nadále. Z pozice prvního náhradníka si vybojoval post hráče základní sestavy. Samozřejmě se s Dominikem musí počítat i na příští sezony.
10. Lucie Vaňharová (2/4, 50 %, 12 let) se do sestavy propracovala v druhé polovině sezony. Zatím spíše sbírala zkušenosti, ale již svou výhrou v Bystřici výrazně přispěla k výhře týmu. V příští sezoně by mohla dostat více příležitostí.
11. Ivo Řezníček (0/2, 0 %, 12 let) působil v roli náhradníka. Také on by potřeboval hrát více těchto vážných partií. Vše ale záleží na jeho přístupu k šachu. Talentovaný je dost.
12. Lukáš Vaňhara (1/1, 100 %, 8 let) nastoupil jen jedenkrát. Přesto si do statistik připsal celý bod. Jeho chvíle jistě přijdou v budoucnu.
opl

Sokol Bezměrov (Postoupky E) – Regionální soutěž
Poprvé jsme postavili páté družstvo v soutěži družstev. Hlavním důvodem bylo, aby si zahráli mladí hráči, kteří by jinak měli problém se do jednoho týmu dostat. Jako domácí prostředí jsme měli penzion Bezměrovský dvůr, takže většina místních dětí hrála opravdu doma. I přesto, že některé zápasy odehrály jenom děti bez jediného dospělého v sestavě, podařilo se na začátku sezony získat dostatek bodů. Družstvo tak budilo respekt i u zkušenějších týmů. Konečné šesté místo je velmi dobrý výsledek. Důležitější jsou ovšem zkušenosti, které děti získaly.
A teď k jednotlivým hráčům:
1. Jan Netušil (3 body z 8 partií, 37 %, 16 let) byl vyslán na první desku jako nejzkušenější z mladých. Kromě posledního kola nastoupil ve všech utkáních. Sehrál partie s docela silnými hráči. Výkony byly střídavé a výsledky mohly být lepší. Přesto byl Honza základním stavebním kamenem týmu.
2. David Opluštil (7,5/9, 83 %, 12 let) za celou sezónu neprohrál ani jeden zápas. Své soupeře většinou přehrál a byl hlavní oporou týmu. Nechybělo mnoho a mohl získat 100% úspěšnost. David už nakoukl i do vyšších soutěží a tak je otázkou, zda bude v týmu i v příštím roce.
3. Vladimír Opluštil (4/5, 80 %) – můj příspěvek týmu byl skromnější, jelikož jsem polovinu zápasů nemohl nastoupit.
4. Julie Šimčáková (4,5/7, 64 %, 15 let) byla velkou oporou týmu. Bohužel, v druhé polovině sezony vážně onemocněla a dost týmu chyběla. Přesto získala třetí největší počet bodů.
5. Radek Baštinec (0,5/4, 12% ) hrál po dlouhé pauze. Dá se říct, že někteří mladí tak měli více zápasových zkušeností. Radek ještě plnil roli zástupce kapitána. Nastupoval většinou, jen když bylo málo hráčů. Herně to mohlo být lepší, ale výsledky nebyly tak důležité.
6. Pavel Opluštil (6/9, 66 %, 9 let) vloni v této soutěži nezískal žádný bod. Letos již získal řadu cenných skalpů a svou neohroženou hrou patřil k oporám týmu. Prohrál jen jednu partii a remizoval i s tak zkušeným hráčem, jako je Ondra Piskač.
7. Petra Večerková (1/6, 16 %, 11 let) odehrála většinu zápasů. Byla to pro ni první ucelená sezona. Několik dobře rozehraných partií nedotáhla do vítězného konce. Proto byla její hra lepší než výsledky.
8. Theo Fekar (2/8, 25 %, 11 let) odehrál, až na jednu výjimku, všechny zápasy. Hrál velmi zajímavé a vyrovnané partie. Dokázal odehrát několik dlouhých partií. Má velké předpoklady se výrazně zlepšovat.
9. Hana Baštincová (2/7, 28 %, 8 let) byla hráčkou základní sestavy. Velmi rychlou hrou si kazila partie a přicházela tak zbytečně o body. Hanička má ale vzhledem ke svému věku dostatek času k tomu, aby svou hru zkvalitnila.
10. Libor Baštinec (0/1, 0 % 10 let) se nakonec zúčastnil pouze jednoho zápasu a jeho přístup k zápasům byl velmi špatný.
11. Zdeňka Jordová (2,5/6, 41 %, 10 let) se z pozice náhradníka dostala postupně do základní sestavy. Byly to pro ni těžké partie, přesto se ji povedlo získat nějaké body. Velkou výhodou je její zaujetí pro hru. Proto i Zdenička má šanci na velký výkonnostní skok.
opl

Družstva – mládež

Konečné tabulky: 1. liga dorostu, KP st. žáků (soupisky A, B)

Postoupky A – 1. liga dorostu
V další sezoně 1. ligy dorostu se nám podařilo poskládat opět silný tým s medailovými ambicemi. Z věkových důvodů nám odešel z loňského týmu Jan Netušil a postrádali jsme také nečekaně Honzu Polišenského, který dal na poslední chvíli přednost nižší soutěži. První dvě kola se odehrála v říjnu v Olomouci. Hned v prvním utkání jsme nečekaně ztratili body za remízu 3:3, když jsme měli velmi blízko k výhře. Další zápas proti nováčkovi z České Vsi jsme vyhráli 5:1, když zaváhal Michal. Ve třetím kole jsme přivítali Ostravu v domácím prostředí Bezměrovského dvora. Zvítězili jsme s přehledem 4,5:1,5 a usadili jsme se na třetím místě tabulky. Nadějně pokračovala soutěž v prosinci, kdy jsme opět zajížděli do Olomouce. S velkým favoritem z Frýdku-Místku jsme dokázali remizovat 3:3. A to mohl být i lepší výsledek. V druhém zápase jsme porazili slabý Havířov 4,5:1,5 a stále se tak mohli chlubit neporazitelností a třetím místem v tabulce. Lednové dvoukolo v Brně však pro nás bylo velkým zklamáním. Sice jsme udrželi neporazitelnost, ale s oběma celky ze spodní části tabulky, Kuřimí i Durasem Brno, jsme jen remizovali 3:3 a klesli na čtvrtou příčku. Závěrečné soustředění jsme pořádali v Bezměrovském dvoře. Našimi prvními soupeři byli dosud suverénní hráči Starého Města "A". Odnesli jsme si debakl 1:5 a chtěli jsme aspoň porazit staroměstské béčko. Ale ani to se nám nepovedlo a prohráli jsme 2,5:3,5. Poslední den jsme aspoň porazili Zbrojovku Vsetín 4,5:1,5. V závěrečném kole jsme pak podlehli v přímém souboji o 4. příčku Hošťálkové 2:4. Konečná pátá příčka odpovídá našim výkonům. V našich silách sice bylo obsadit třetí příčku, ale to by v některých zápasech museli naši hráči zahrát lépe.
K jednotlivým hráčům:
1. Miroslav Rakušan (1831) 7 bodů/11 zápasů (64%) byl jednoznačným lídrem družstva. Odehrál všech 11 partií, a to se skvělým výsledkem. Vyčítat si může pouze prohru v prvním kole a možná nedotaženou výhru v zápase s Frýdkem-Místkem. Mira je jasná volba na první desku i v příštím roce.
2. Michal Scheichenost (1622) 3,5/10 (35%) odehrál svou poslední sezonu v této soutěži. Michal se vypracoval v týmového hráče a v bojovníka. Měl těžké soupeře a určitě mohl získat i více bodů. Přesto bude v další sezoně týmu chybět.
3. David Opluštil (1550) 6,5/10 (65%) byl druhým největším dodavatelem bodů. Zbytečně prohrál dvě partie, jinak hrál velmi pěkné útočné šachy. V příštím roce jej čeká posun na druhou desku a očekává se podobný výsledek jako letos.
4. Julie Šimčáková (1608) 4,5/9 (50%) také odehrála svou poslední sezonu. Julča dokáže sehrát velmi pěkné partie, ale také jí brzdí hrubé chyby. Navíc těžká nemoc uprostřed sezony ji přibrzdila v rozletu. Za ty roky co strávila v 1. lize si zaslouží jen uznání, a nyní budeme muset za ni najít adekvátní náhradu. Kandidátek máme několik.
5. Tomáš Pecháček (1323) 4/11 (36%) byl neodmyslitelnou součástí týmu. Měl 100% docházku. Více se mu dařilo v první polovině sezony. Ani jedna jeho partie neskončila remízou, což ukazuje na jeho bojovného ducha, kterého musí ještě více prohlubovat. I jeho čeká posun na přední šachovnice. Uvidíme, jak se mu podaří svým nenápadným stylem opět zvýšit výkonnost.
6. Filip Zavadil (1443) 6/7 (85%) byl nejúspěšnějším naším hráčem. Nepoznal hořkost porážky. V příštím roce by měl být jedním ze stavebních kamenů týmu. Jeho zkušenosti bude jistě družstvo potřebovat.
7. Pavel Opluštil (1250) 4/5 (80%), se stal stabilním náhradníkem, který jen jednou zaváhal. Jinak své soupeře drtil a ve svém věku už patří k oporám týmu. V příštím roce má namířeno do základní sestavy ligového týmu.
Do sestavy ještě nakoukli Petra Večerková 0/2 a Dominik Večeřa 0,5/1. Oba dva jsou příslibem do dalších sezon a měli by nahradit hráče končící z věkových důvodů. I v příštím roce by mohl tým po vhodném doplnění bojovat o medailové příčky v 1. dorostenecké lize.
opl

Postoupky B – Krajský přebor starších žáků
Letošní sezonu v KP starších žáků lze označit za tragikomickou. Naše B-družstvo vstupovalo do sezony jako obhájce stříbrných medailí. Sice v pozměněné sestavě bez dvou zkušených hráčů, přesto s nadějemi na medailové příčky. Tolik nepříjemných náhod a obratů v zápasech jsem ovšem již dlouho nezažil. Na první lednové trojkolo jsme odjížděli do Osvětiman v co nejsilnější sestavě s cílem třikrát vyhrát. V prvním kole jsme prohráli se Slavičínem 2:3, když Dominik si nevzal několik tahů zadarmo figuru a ještě prohrál. V dalším zápase zremizoval Tadeáš jasně vyhranou koncovku a remizovali jsme 2,5:2,5 s Kunovicemi. A ve třetím kole jsme prohráli 2:3 se Slavií Kroměříž, když David nereklamoval remízu s minimem času a prohrál remízovou koncovku. Odjížděli jsme s jedním bodem a s velkým zklamáním. Další tři kola se odehrála ve Slavičíně. Kromě Davida nám chyběl i Pavel Opluštil hrající za A-družstvo 1. ligu. Daleko citelnější ovšem byla neúčast Tadeáše a Dominika. A tak na klíčové zápasy o záchranu jsme nastoupili ve velmi slabé sestavě. Jasná porážka na úvod s celkem Osvětiman 0:5 neznačila nic dobrého. A to zápas v úvodu vypadal naši výhru. V dalším kole nás čekala Zbrojovka Vsetín "B". Zde se zápas naopak nevyvíjel pro nás dobře. Přesto se nám aspoň podařilo vybojovat bod za remízu 2,5:2,5. Ve třetím zápase nás čekal tým Hošťálkové "B". Opět dobře rozehraný zápas dokázali naši hráči pokazit a prohráli 1,5:3,5. Náš osud byl tak víceméně zpečetěn. Poslední tři kola se hrála v Jasenné. Opět jsme neměli k dispozici hráče, s kterými jsme počítali. Zároveň se hrála 1. liga a ta dostala přednost před posílením Béčka. Takže jen zázrak by nás zřejmě zachránil v soutěži. A ten se nekonal. Navíc si dva naši hráči prohodili pořadí šachovnic a tak jsme se Zlíntermem prohrávali 0:2 hned na začátku. Konečná porážka 1:4 nás ukovala ke dnu tabulky. V předposledním kole jsme podlehli Ústí 1,5:3,5. A tak v posledním kole s Boršicemi už šlo jen o to, zda budeme poslední my, či náš soupeř. Sestupovat budou oba týmy. Ani v tomto zápase se k nám štěstí nenaklonilo a soutěž jsme zakončili prohrou 2:3. Poslední desáté místo se ziskem pouhých dvou bodů a sestup z KP. To je nelichotivá bilance letošního ročníku. Pozitivní je to, že si tuto soutěž zahráli další hráči. Prakticky celý tým patřil věkově do kategorie mladších žáků, takže z tohoto pohledu máme na co stavět do budoucnosti.
K jednotlivým výkonům:
1. David Opluštil (1550) 2/3 (66%) odehrál jen úvodní tři zápasy. Pak již byl základním hráčem A-družstva v 1. lize. Byl oporou, jen mrzí jeho zbytečná porážka s Kroměříží.
2. Pavel Opluštil (1250) 0,5/6 (8%) absolutně nezvládl přechod ze zadních šachovnic do pozice hlavního tahouna. V devíti letech to bohužel ještě bylo nad jeho psychické síly. Partie odehrál pěkné bojovné, ale soupeři jej tvrdě trestali za každou chybu.
3. Petra Večerková (1250) 0/6 (0%) také nezvládla hrát se silnějšími soupeři. Přitom jsme nečekali žádné zázraky, ale Petře se nedařilo vůbec nic. V každé partii vyrobila nějakou hrubou chybu, kterou dokázali soupeři potrestat. Ani její bojovnost ji nepomohla.
4. Theo Fekar (1250) 1/6(16%) hrál dobře, ovšem na výsledcích se to moc neprojevilo. Určitě měl mít aspoň polovinu bodů. Theo dává přednost fotbalu a tak jeho talent se neprojevil v plné síle.
5. Dominik Večeřa (1250) 2/3 (66%) prohrál zbytečně v prvním kole. Jinak hrál své kombinační šachy a s přehledem zvítězil. Jen velká škoda, že odehrál pouhé tři zápasy. Výrazně chyběl v ostatních utkáních. V příštím roce je kandidátem na základní sestavu 1. ligy dorostu.
6. Tadeáš Šruc (1250) 2,5/3 (83%) také odehrál pouze tři zápasy. Tadeáš dává pro změnu přednost basketu a tak nám výrazně chyběl v boji o záchranu.
7. Hana Baštincová (1250) 1/6 (16%) nakonec odehrála víc zápasů, než se na začátku sezony čekalo. Svými výkony nepřesvědčila. Hrála zbrkle a prohrávala jasně vyhrané partie, když přehlížela jednotahové maty. To co jí může vycházet v rapidových partiích, jí nemůže vycházet ve vážných partiích. Až si to Hanička uvědomí, získá její hra daleko větší kvalitu.
8. Ivo Řezníček (1100) 2,5/6 (43%) zaskakoval za hráče základní sestavy. Ukázal určité zlepšení, ale stále má hodně nevyrovnanou výkonnost.
9. Zdeňka Jordová (1100) 3,5/6 (58%) byla naší nejlepší hráčkou. Za poměrně krátkou dobu ukázala výrazné zlepšení. Pro své soupeře se tak stává obávanou protivnicí. V příštím roce se s největší pravděpodobností této soutěže nezúčastníme. Přesto budou mít naši hráči dostatek příležitostí, jak se zdokonalit v šachové hře.
opl

2. liga sk. E 2013-2014

Poř. Tým                          1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12  MP3 Body 
   1 ŠK Duras BVK Královo Pole B  *  6.0 4.5 5.0 3.0 4.5 5.5 4.0 5.0 5.5 4.0 6.0 26  53.0 
   2 Moravská Slavia Brno        2.0  *  4.0 4.5 5.5 5.0 4.5 4.5 5.0 5.5 4.0 5.0 26  49.5 
   3 ŠK Lokomotiva Brno B        3.5 4.0  *  4.5 6.0 6.0 1.0 4.0 5.5 5.0 7.0 5.0 23  51.5 
   4 ŠK GARDE Lipovec            3.0 3.5 3.5  *  4.5 4.5 3.5 5.0 4.5 4.5 4.0 6.0 19  46.5 
   5 Slavia Kroměříž B           5.0 2.5 2.0 3.5  *  3.5 4.5 5.0 4.0 2.0 5.5 6.0 16  43.5 
   6 TJ Podlužan Prušánky        3.5 3.0 2.0 3.5 4.5  *  5.0 4.0 3.0 4.5 4.5 4.5 16  42.0 
   7 ŠK HPM TEC Hustopeče        2.5 3.5 7.0 4.5 3.5 3.0  *  5.0 4.0 4.0 5.0 2.5 14  44.5 
   8 ŠK Staré Město B            4.0 3.5 4.0 3.0 3.0 4.0 3.0  *  5.5 4.5 3.5 4.5 12  42.5 
   9 Sokol Postoupky             3.0 3.0 2.5 3.5 4.0 5.0 4.0 2.5  *  4.0 4.5 5.0 12  41.0 
  10 Sportovní Klub Prostějov    2.5 2.5 3.0 3.5 6.0 3.5 4.0 3.5 4.0  *  5.0 4.5 11  42.0 
  11 ŠK Kuřim                    4.0 4.0 1.0 4.0 2.5 3.5 3.0 4.5 3.5 3.0  *  4.5  9  37.5 
  12 TJ FS Napajedla             2.0 3.0 3.0 2.0 2.0 3.5 5.5 3.5 3.0 3.5 3.5  *   3  34.5 


Zlínský krajský přebor 2013-2014


Poř. Tým                        1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12  MP3 Body
   1 ŠK Zbrojovka Vsetín A      *  2.5 6.0 4.5 5.5 4.5 5.5 5.5 3.5 5.0 5.0 6.0 27  53.5 
   2 Slavia Kroměříž C         5.5  *  3.5 4.0 5.0 5.5 3.0 6.0 7.5 5.0 4.0 6.0 23  55.0 
   3 SK Boršice A              2.0 4.5  *  4.0 3.0 3.5 6.5 7.0 5.0 5.5 5.5 6.5 22  53.0 
   4 ŠK Staré Město C          3.5 4.0 4.0  *  4.0 5.0 4.5 4.0 5.5 6.0 4.0 6.0 20  50.5 
   5 CHESSMONT Rožnov p.R. A   2.5 3.0 5.0 4.0  *  4.0 5.0 6.5 7.0 2.0 5.0 5.5 20  49.5 
   6 ŠK Zlín C                 3.5 2.5 4.5 3.0 4.0  *  2.5 5.0 4.5 4.5 4.5 4.0 17  42.5 
   7 ŠK Zlínterm Zlín A        2.5 5.0 1.5 3.5 3.0 5.5  *  3.0 4.0 4.5 5.0 4.0 14  41.5 
   8 Sokol Postoupky B         2.5 2.0 1.0 4.0 1.5 3.0 5.0  *  3.0 5.0 5.0 4.5 13  36.5 
   9 TJ Sokol Francova Lhota A 4.5 0.5 3.0 2.5 1.0 3.5 4.0 5.0  *  3.0 5.0 4.5 13  36.5 
  10 ŠK Holešov A              3.0 3.0 2.5 2.0 6.0 3.5 3.5 3.0 5.0  *  2.0 4.5  9  38.0 
  11 ŠK Staré Město D          3.0 4.0 2.5 4.0 3.0 3.5 3.0 3.0 3.0 6.0  *  6.5  8  41.5 
  12 TJ Gumárny Zubří          2.0 2.0 1.5 2.0 2.5 4.0 4.0 3.5 3.5 3.5 1.5  *   2  30.0 


Zlínská krajská soutěž – západ 2013-2014

Poř. Tým                            1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12  MP3 Body
   1 ŠK Staré Město E               *  4.5 4.5 6.0 5.5 5.0 6.0 6.5 6.0 5.0 5.0 6.5 33  60.5 
   2 Slavia Kroměříž D             3.5  *  4.5 3.5 3.5 5.0 6.5 8.0 4.5 5.5 5.0 6.0 24  55.5 
   3 SK Boršice B                  3.5 3.5  *  5.0 5.5 5.0 2.5 5.5 6.0 4.0 5.5 5.5 22  51.5 
   4 Spartak Uherský Brod          2.0 4.5 3.0  *  2.5 5.5 5.5 3.5 4.5 3.0 4.5 6.5 18  45.0 
   5 ŠK Staré Město F              2.5 4.5 2.5 5.5  *  2.0 2.5 5.0 4.0 5.5 4.0 5.5 17  43.5 
   6 TJ Vlčnov A                   3.0 3.0 3.0 2.5 6.0  *  4.0 5.5 3.5 4.0 4.5 5.0 14  44.0 
   7 ŠK Zlín D                     2.0 1.5 5.5 2.5 5.5 4.0  *  4.0 1.5 4.5 1.5 6.0 14  38.5 
   8 TJ Fatra – Slavia Napajedla B 1.5 0.0 2.5 4.5 3.0 2.5 4.0  *  4.0 4.5 4.5 4.5 14  35.5 
   9 TJ Bojkovice A                2.0 3.5 2.0 3.5 4.0 4.5 6.5 4.0  *  6.0 4.0 3.5 12  43.5 
  10 ŠO TJ Zborovice A             3.0 2.5 4.0 5.0 2.5 4.0 3.5 3.5 2.0  *  4.5 6.5 11  41.0 
  11 TJ Dolní Němčí A              3.0 3.0 2.5 3.5 4.0 3.5 6.5 3.5 4.0 3.5  *  5.0  8  42.0 
  12 TJ Lokomotiva Uherský Ostroh  1.5 2.0 2.5 1.5 2.5 3.0 2.0 3.5 4.5 1.5 3.0  *   3  27.5 


Regionální přebor 2013-2014


Poř. Tým                    1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12  MP3 Body 
   1 Sokol Kvasice          *  4.0 5.5 4.0 5.0 7.0 4.0 6.5 4.5 6.5 5.0 5.0 27  57.0 
   2 TJ Bystřice Pod Host. 4.0  *  4.5 3.0 4.0 5.5 5.5 4.5 5.5 5.0 5.0 6.0 26  52.5 
   3 Slavia Kroměříž E     2.5 3.5  *  4.5 4.5 6.0 7.0 5.0 4.5 5.5 4.0 5.5 25  52.5 
   4 ŠK Sulimov            4.0 5.0 3.5  *  3.0 5.0 6.0 3.5 4.5 5.0 5.5 5.5 22  50.5 
   5 ŠK Prusinovice        3.0 4.0 3.5 5.0  *  4.0 3.5 5.5 4.5 3.0 5.0 5.0 17  46.0 
   6 ŠO Tj Zborovice B     1.0 2.5 2.0 3.0 4.0  *  5.5 2.5 4.0 4.5 4.5 5.5 14  39.0 
   7 Sokol Postoupky C     4.0 2.5 1.0 2.0 4.5 2.5  *  5.0 3.5 3.5 4.5 6.0 13  39.0 
   8 TJ Lutopecny/Měrůtky  1.5 3.5 3.0 4.5 2.5 5.5 3.0  *  6.0 5.0 2.0 2.5 12  39.0 
   9 Sokol Morkovice       3.5 2.5 3.5 3.5 3.5 4.0 4.5 2.0  *  4.0 4.5 6.0 11  41.5 
  10 Sokol Litenčice       1.5 3.0 2.5 3.0 5.0 3.5 4.5 3.0 4.0  *  3.0 5.5 10  38.5 
  11 Sokol Pravčice        3.0 3.0 4.0 2.5 3.0 3.5 3.5 6.0 3.5 5.0  *  3.0  7  40.0 
  12 ŠK Holešov C          3.0 2.0 2.5 2.5 3.0 2.5 2.0 5.5 2.0 2.5 5.0  *   6  32.5 


Regionální soutěž 2013-2014

Základní část
Poř. Tým                   1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  MP3 Body 
   1 SK Rusava             *  4.5 4.0 7.0 6.0 4.5 4.5 4.5 4.5 3.5 22  43.0
   2 ŠK Milovice          3.5  *  6.0 6.5 5.5 6.0 1.0 4.5 6.0 5.5 21  44.5 
   3 SK EMKaD Holešov B   4.0 2.0  *  5.0 6.0 6.0 5.5 5.5 6.5 4.0 20  44.5 
   4 ŠK Prusinovice B     1.0 1.5 3.0  *  4.5 4.0 4.5 2.0 5.0 5.0 13  30.5 
   5 ŠK Loukov            2.0 2.5 2.0 3.5  *  5.5 5.0 5.0 4.0 3.5 10  33.0 
   6 Sokol Bezměrov       3.5 2.0 2.0 4.0 2.5  *  3.0 5.0 4.5 5.5 10  32.0 
   7 TJ Sokol Morkovice B 3.5 7.0 2.5 3.5 3.0 5.0  *  2.5 2.0 6.5  9  35.5 
   8 Junior Postoupky     3.5 3.5 2.5 6.0 3.0 3.0 5.5  *  2.0 4.5  9  33.5 
   9 SK Spartak Hulín     3.5 2.0 1.5 3.0 4.0 3.5 4.0 6.0  *  4.0  8  31.5 
  10 TJ Bystřice p/H B    4.5 2.5 4.0 3.0 4.5 2.5 1.5 3.5 4.0  *   8  30.0 



1. liga dorostu sk. východ 2013-2014

Poř. Tým                     1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12  MP3 PtsV
   1 ŠK Staré Město "A"      *  5.0 4.0 5.5 5.0 5.0 5.0 5.0 5.0 6.0 4.5 5.5 33  55.5 
   2 BŠŠ Frýdek-Místek "B"  1.0  *  3.5 4.5 3.0 4.5 5.5 2.5 4.0 6.0 6.0 4.0 25  44.5 
   3 Agentura 64 Grygov     2.0 2.5  *  4.0 3.0 3.5 4.0 4.0 5.5 4.0 3.5 3.0 23  39.0 
   4 TJ Sokol Hošťálková    0.5 1.5 2.0  *  4.0 3.0 5.0 3.0 4.5 3.0 5.0 6.0 18  37.5 
   5 TJ Sokol Postoupky     1.0 3.0 3.0 2.0  *  2.5 3.0 4.5 3.0 4.5 4.5 5.0 16  36.0 
   6 ŠK Staré Město "B"     1.0 1.5 2.5 3.0 3.5  *  3.0 3.0 3.0 4.0 4.0 5.0 16  33.5 
   7 ŠK Duras BVK Brno "B"  1.0 0.5 2.0 1.0 3.0 3.0  *  3.0 3.5 4.0 6.0 5.5 15  32.5 
   8 OŠŠ TJ Ostrava         1.0 3.5 2.0 3.0 1.5 3.0 3.0  *  3.0 3.0 3.5 6.0 14  32.5 
   9 ŠK KME-DDM Kuřim       1.0 2.0 0.5 1.5 3.0 3.0 2.5 3.0  *  3.5 3.5 5.5 12  29.0 
  10 Zbrojovka Vsetín       0.0 0.0 2.0 3.0 1.5 2.0 2.0 3.0 2.5  *  3.5 3.0  6  22.5 
  11 TJ Slovan Havířov      1.5 0.0 2.5 1.0 1.5 2.0 0.0 2.5 2.5 2.5  *  5.0  3  21.0 
  12 SK Řetězárna Česká Ves 0.5 2.0 3.0 0.0 1.0 1.0 0.5 0.0 0.5 3.0 1.0  *   2  12.5 


Krajský přebor družstev st. žáků 2013-2014

Poř. Tým                    1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  MP3 PtsV 
    1 Slavia Kroměříž        *  2.5 2.5 2.0 3.0 3.5 4.0 3.5 5.0 3.0 20  29.0 
   2 ŠK Zlínterm Zlín      2.5  *  2.0 1.5 3.5 4.5 4.0 3.0 4.0 4.0 19  29.0 
   3 ŠK DDM Slavičín       2.5 3.0  *  1.5 2.0 3.0 4.0 4.0 5.0 3.0 19  28.0 
   4 ŠO Kunovice           3.0 3.5 3.5  *  2.5 2.0 3.5 2.5 4.0 2.5 18  27.0 
   5 ŠK-KK Osvětimany      2.0 1.5 3.0 2.5  *  2.5 4.0 2.0 4.5 5.0 14  27.0 
   6 TJ Sokol Ústí         1.5 0.5 2.0 3.0 2.5  *  5.0 4.0 2.0 3.5 13  24.0 
   7 Sokol Hošťálková B    1.0 1.0 1.0 1.5 1.0 0.0  *  3.0 4.0 3.5  9  16.0 
   8 ŠK Zbrojovka Vsetín B 1.5 2.0 1.0 2.5 3.0 1.0 1.0  *  4.5 2.5  8  19.0 
   9 SK Boršice            0.0 1.0 0.0 1.0 0.5 3.0 1.0 0.5  *  3.0  6  10.0 
  10 Sokol Postoupky B     2.0 1.0 2.0 2.5 0.0 1.5 1.5 2.5 2.0  *   2  15.0 


Soupisky družstev


Sokol Postoupky A (2. liga E)

Šach. Jméno               Rtg FED 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 11 Body Part.    %   Rtg-Ø 
    1 Dvořák Martin      2194 CZE %  %  0  1  %  1  %  %  %  1     6.0     10  60.0  2276 
    2 Sháněl Jaroslav    2157 CZE %  0  %  0  0  0     -  %        1.5      8  18.8  2196 
    3 Bačák Martin       2157 CZE    %  %  %  1     %  %  %     %  4.5      8  56.3  2138 
    4 Brázdil Roman      2095 CZE 1  %  %  %  0  1  0  %  %  %  %  5.5     11  50.0  2142 
    5 Navrátilík Pavel   2142 CZE %  %  0  0  %  %  %  0  %  1  1  5.0     11  45.5  2125 
    6 Palášek Jan        1841 CZE %  %  %  1  0  %  0  %  %  0  0  4.0     11  36.4  2092 
    7 Večeřa Petr        2068 CZE %  1  1  1     %  %  0  %  %     5.5      9  61.1  2021 
    8 Dungl Martin       2050 CZE 0  1  0  1  1  %  %  %  %     0  5.0     10  50.0  2006 
      Machalík Marek     1949 CZE 0                 0        %     0.5      3  16.7  2045 
      Rakušan Miroslav   1765 CZE                            %  0  0.5      2  25.0  2110 
      Opluštil Vladimír  1864 CZE             1  1           0     2.0      3  66.7  1919 
      Dvořák Petr        1781 CZE                               0  0.0      1   0.0  2214 
      Netušil Jan        1696 CZE                               1  1.0      1 100.0  2117 


Sokol Postoupky B (ZKP)

Šach. Jméno                 Rtg FED 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 11 Body Part.    %   Rtg-Ø 
    1 Machalík Marek       1949 CZE 1     0  0  0  1  %     %  %  %  4.0      9  44.4  2032 
    2 Palášek Jan          1841 CZE %  0  0  1  %     1  0  0  1     4.0      9  44.4  2067 
    3 Bačák Martin         2157 CZE 1        1  1  1     %  1  0     5.5      7  78.6  1936 
    4 Večeřa Petr          2068 CZE %  0  0     1  1  0  %  0  1     4.0      9  44.4  1997 
    5 Rakušan Miroslav     1765 CZE 0  %  0  0  1  0  0     1     1  3.5      9  38.9  1982 
    6 Ryšavý Jan           1941 CZE 1  0  0  0     %                 1.5      5  30.0  1904 
    7 Dvořák Petr          1781 CZE    0  0  0     0  0     %     0  0.5      7   7.1  1949 
    8 Tomečková Aneta      1769 CZE    0              0  0  0        0.0      4   0.0  2014 
      Netušil Jan          1684 CZE    0  %  0  %  0  0  1  1  %  0  3.5     10  35.0  1911 
      Opluštil Vladimír    1864 CZE 1     1  1  1  1  1  0     1     7.0      8  87.5  1843 
      Scheichenost Michal  1616 CZE                      0     %  %  1.0      3  33.3  1853 
      Opluštil David       1447 CZE 0  %        0        0     %  1  2.0      6  33.3  1785 
      Šimčáková Julie      1539 CZE                               0  0.0      1   0.0  1621 
      Opluštil Pavel       1250 CZE                               0  0.0      1   0.0  1558 


Postoupky C (RP)

Šach. Jméno                  Rtg FED 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 11 Body Part.    %   Rtg-Ø 
    1 Scheichenost Michal Z 1622 CZE 1  %  0     %  1  0     0        3.0      7  42.9  1780 
    2 Prokopec Zdeněk Z     1729 CZE    0                 %  %     %  1.5      4  37.5  1821 
    3 Kucián Miloš Z        1729 CZE 1  %     %  1  0        1     0  4.0      7  57.1  1729 
    4 Štefek Jan Z          1649 CZE %  %  0  0  %  0  0  %  0     0  2.0     10  20.0  1699 
    5 Kunc Miroslav Z       1582 CZE %     %  %  %  0  0  %  1  0  %  4.0     10  40.0  1709 
    6 Tomeček Marián Z      1346 CZE          0  0     1  0     0     1.0      5  20.0  1740 
    7 Ryšavý Jindřich Z     1627 CZE                            0  1  1.0      2  50.0  1808 
    8 Bouda Miloslav Z      1327 CZE                1  0  %     0  %  2.0      5  40.0  1497 
      Opluštil David        1550 CZE       1  %     1                 2.5      3  83.3  1561 
      Piskač Ondřej         1701 CZE                         %        0.5      1  50.0  1587 
      Medek Martin          1581 CZE    0              0  %        0  0.5      4  12.5  1555 
      Večeřa Pavel          1487 CZE 0  %  1  0  0  1  0        1  1  4.5      9  50.0  1528 
      Šimčáková Julie       1608 CZE 1  0  1     1           %  1     4.5      6  75.0  1390 
      Zavadil Filip         1443 CZE 1  %  %  %  0  1  0     1  1     5.5      9  61.1  1443 
      Opluštil Pavel        1250 CZE          0           0     1     1.0      3  33.3  1598 
      Šimčák Marek          1100 CZE 1     %                          1.5      2  75.0  1177 


Junior Postoupky (RS)

Šach. Jméno                    Rtg FED 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Body Part.    %   Rtg-Ø 
    1 Rakušan Miroslav (V)    1831 CZE % % 1 1 1 % 1 %   6.0      8  75.0  1789 
    2 Scheichenost Michal (V) 1622 CZE 1 0 0   0 1   0   2.0      6  33.3  1598 
    3 Večeřa Pavel            1487 CZE %   %   %   % % % 3.0      6  50.0  1497 
    4 Malinovský Karel (H)    1600 CZE 1 1 % 0 % %   %   4.0      7  57.1  1535 
    5 Medek Martin            1581 CZE             1   % 1.5      2  75.0  1336 
    6 Zavadil Filip           1443 CZE % % % 1 0 0 0 1 1 4.5      9  50.0  1504 
    7 Pecháček Tomáš          1323 CZE 0   0   % 0 % % 1 2.5      7  35.7  1363 
    8 Šruc Tadeáš             1250 CZE 1 0 0 1 0 0 0 % 0 2.5      9  27.8  1233 
      Večeřa Dominik          1250 CZE 1 % 1 0 1 0 0   + 4.5      8  56.3  1199 
      Vaňharová Lucie         1100 CZE           0 - 1 + 2.0      4  50.0  1050 
      Řezníček Ivo            1100 CZE   0   0           0.0      2   0.0  1366 
      Vaňhara Lukáš           1100 CZE                 + 1.0      1 100.0       


Sokol Bezměrov (RS)	  

Šach. Jméno                    Rtg FED 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Body Part.    %   Rtg-Ø  
    1 Netušil Jan             1820 CZE % 0 1 0 1 0 0 %   3.0      8  37.5  1748 
    2 Opluštil David          1550 CZE % 1 1 1 1 1 % 1 % 7.5      9  83.3  1575 
    3 Opluštil Vladimír       1872 CZE %   1       1 1 % 4.0      5  80.0  1586 
    4 Šimčáková Julie         1608 CZE 1 1 1 0 1 0     % 4.5      7  64.3  1482 
    5 Baštinec Radek          1250 CZE % -   0 0         0.5      4  12.5  1397 
    6 Opluštil Pavel          1250 CZE % - 1 1 0 % % 1 % 5.0      9  55.6  1435 
    7 Večerková Petra         1250 CZE 0   %   0 0   0 % 1.0      6  16.7  1368 
    8 Fekar Theo              1250 CZE   - 0 1 0 0 0 % % 2.0      8  25.0  1353 
      Baštincová Hana         1100 CZE 1 -   + 0 0 0 0   2.0      7  28.6  1208 
      Baštinec Libor          1250 CZE     0             0.0      1   0.0  1000 
      Jordová Zdenka          1100 CZE   %   +   % 0 0 % 2.5      6  41.7  1102 
	  

Sokol Postoupky A (1. liga dorostu)
Šach. Jméno                Rtg FED 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Body Part.    %   Rtg-Ø
    1 Rakušan Miroslav    1831 CZE 0 1 % % % % 1 % 1 1  %  7.0     11  63.6  1738 
    2 Scheichenost Michal 1622 CZE % 0 1 % 0 % % 0   %  0  3.5     10  35.0  1632 
    3 Opluštil David      1550 CZE 1 1 % 1 1 0 % % 1 0     6.5     10  65.0  1484 
    4 Šimčáková Julie     1608 CZE % 1 1 0 1     0 0 1  0  4.5      9  50.0  1469 
    5 Pecháček Tomáš      1323 CZE 0 1 1 0 1 0 0 0 0 1  0  4.0     11  36.4  1362 
    6 Zavadil Filip       1443 CZE 1 1 %     1 1     1  %  6.0      7  85.7  1180 
      Opluštil Pavel      1250 CZE       1 1 1 0        1  4.0      5  80.0  1171 
      Večerková Petra     1250 CZE               0 0       0.0      2   0.0  1400 
      Večeřa Dominik      1250 CZE                 %       0.5      1  50.0  1250 



Sokol Postoupky B (KP st. žáků)
Šach. Jméno               Rtg FED 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Body Part.   %   Rtg-Ø 
    1 Opluštil David     1692 CZE 1 1 0             2.0      3 66.7  1497 
    2 Opluštil Pavel     1382 CZE 0 0 0       0 % 0 0.5      6  8.3  1352 
    3 Večerková Petra    1250 CZE 0 0 0 0 0 0       0.0      6  0.0  1269 
    4 Fekar Theo         1251 CZE       0 1 0 0 0 0 1.0      6 16.7  1248 
    5 Večeřa Dominik     1294 CZE 0 1 1             2.0      3 66.7  1241 
      Šruc Tadeáš        1224 CZE 1 % 1             2.5      3 83.3  1065 
      Baštincová Hana    1100 CZE       0 0 0 - 0 1 1.0      6 16.7  1153 
      Řezníček Ivo       1096 CZE       0 1 % - 0 1 2.5      6 41.7  1144 
      Jordová Zdenka     1050 CZE       0 % 1 1 1 0 3.5      6 58.3  1033